Kuriosa om cykling att prata om på fikarasterna
On mars 15, 2019 by RebeckaDet blir mer och mer populärt att ta cykeln till jobbet eller till affären. Det är en del av folks ökade medvetenhet om miljön samt det ökade intresset för träning och
motion. Om du bor i en storstad är det också klara fördelar att ta cykeln jämfört med bilen eftersom du slipper sitta fast i bilköer. I och med den ökande andelen som väljer cykeln har kravet på bra cykelparkeringar uppkommit. Om du arbetar på ett företag där många väljer att ta cykeln till jobbet kan du tipsa din chef om att skaffa cykelparkering för offentlig miljö hos Cykelboxen.se, de erbjuder cykelställ både i en och två våningar. Om ni är många som cyklar kanske ni även brukar prata om cykling på fikarasterna? Här kommer lite fakta och kuriosa som du kan använda dig av diskussionerna.
Cykling har funnits med på OS-programmet ända sedan de första moderna spelen i Aten 1896. Den första grenen som tillät damer att delta var landsvägscyklingen år 1980. Under OS i Stockholm 1912 kördes cykelloppet runt Mälaren. Det var ett tempolopp som räknades både som lag- och individuell tävling. Ett av Sveriges mest klassiska OS-guld togs i landsvägscykling av Bernt Johansson i Montreal 1976. Sverige har varit framgångsrika i landsvägscykling, där den senaste OS-medaljen togs av Emma Johansson år 2016.
Bancykling eller velodromcykling som den också kallas kan spåras till slutet av 1800-talet. Från sekelskiftet och fram till andra världskriget var bancykling en av världens största publiksporter. Bancykling genomförs på en velodrom. Det är en rund bana som har doserade kurvor. Att kurvorna är doserade gör att de kan kompensera den kraft från sidan som cykeln utsätts för vid kurvtagningen. Längden på velodromerna varierar från mellan 200 meter till upp till 500 meter. I Sverige finns det en inomhusvelodrom i Falun. Den invigdes år 2010 och var den första velodromen i Sverige sedan 1920. Trots bristen på en velodrom har Sverige haft ett flertal cyklister som tävlat i bancykling, bland annat bröderna Fåglum.
Bancykling härstammar från USA. I slutet på 1800-talet började man bygga velodromer eftersom det blev förbjudet att cykla på gatorna. Roligt att veta är att den klassiska arenan Madison Square Garden som är NHL-laget New York Rangers hemmaarena från början byggdes för bancykling. I USA var velodromcyklingen stor. Det var en spektakulär sport och den var extremt dödlig. Man cyklade ofta efter motorcyklar som drog upp farten.
Den senaste cykelgrenen att komma med på OS-programmet är BMX. Den kom med år 2008 och har sedan dess fått ett stort uppsving. BMX utvecklades i USA under 1970-talet. I Sverige kom på sporten igång på allvar runt år 1984. Det är en underhållande och fartfylld gren där åtta cyklister tävlar på specialbyggda cyklar och kör på en bana som är cirka 350 meter. Banan liknar en motocrossbana med doserade kurvor och olika typer av hopp.