Hälsofördelar med motion och cykling
On mars 19, 2017 by RebeckaHälsofördelar av motion
Att motionera är livsviktigt. Kroppen är gjord för rörelse och det innebär stora hälsofördelar med regelbunden träning och vardagsmotion. En vuxen person rekommenderas att röra sig minst 150 minuter i veckan vilket motsvarar 2,5 timmar. Ägnar man sig åt högintensiv motion ska man röra sig minst 75 minuter.
De fysiska effekterna av motion är många. Några exempel på vad som händer är att:
- Hormoner som ökar välmående frisläpps i kroppen, t.ex. endorfiner som ibland kallas för må-bra-hormoner och gör att man känner sig pigg, glad och energifylld.
- Andra hormoner, som serotonin och dopamin, frigörs. Dessa är viktiga för att motverka depressioner och kan även lindra smärta i kroppen.
- Skelettet stärks, vilket minskar risken för att man ramlar eller bryter ben eller höfter.
- Risken minskar för ett flertal former av cancer, t.ex. bröstcancer och tjocktarmscancer.
- Hjärta och kärlsystem stärks, vilket gör att problem med högt blodtryck minskas och likaså risken för hjärtinfarkt och stroke
- Risken för demens blir mindre
- Att man ökar den teoretiska livslängden, d.v.s. att risken att dö i förtid minskar generellt.
Välmåendet känns också nästan direkt i kroppen genom att man får starkare muskler som orkar ta en uppför en trappa, gör att man orkar leka mer med barn eller husdjur och därmed lättare kommer ut på roliga äventyr utan att vara hindrad av en trött kropp.
Genomblödningen i musklerna ökar med rörelse och både blodcirkulation och lungfunktion ökas när konditionen blir bättre. Ökad blodcirkulation påverkar även hjärnans funktion- man blir helt enkelt smartare av motion!
Cykling- enkel och mild träning
Ibland kan det vara svårt att ta första steget till ett hälsosammare liv. Många kanske har trista minnen från skolgymnastiken eller har provat på löpning som gör ont i knän och lungor första gångerna man är ute på en runda. En motionsform som är enkel att komma igång med, som är skonsam mot leder och knän och som går att anpassa med avseende på ansträngning, är cykling. Man kan cykla mycket långsamt i promenadtakt, på platt underlag och variera intensiteten ända upp till intensiv tävlingscykling i bergsmiljö. Allt man behöver är en cykel och en hjälm.
Cykling är enkelt att få in i vardagen och ett av de bästa sätten är att cykla till jobbet.
Motionsformen cykling aktiverar stora delar av kroppen. Benmusklerna gör största delen av arbetet men även rygg och mage arbetar för att hålla kroppen uppe och parera benens rörelse samt hjälpa till med balansen. Den som är nybörjare på cykling och tar i lite väl mycket kommer att känna av att även rygg och mage arbetar, men då är det bara att minska intensiteten tills alla muskler är med på banan.
Eftersom cyklar oftast har flera växlar kan man ta hjälp av tekniken för att ställa in precis det önskade motståndet som gör att man får träning samtidigt som cykelturen är njutbar. Det är viktigt att man trivs med den träningsform man valt- den träning som är rolig och skön är enkel att genomföra!